Robosculpt

autonomous medical surgery robot to remove bone structure

Robosculpt - een operatierobot die zelfstandig werkt

Robots in de operatiekamer zijn niet nieuw. Maar operatierobots worden veelal nog direct aangestuurd door een chirurg. De RoboSculpt gaat verder, die kan voorgeprogrammeerd geheel zelfstandig aan de slag. Met name chirurgen moeten nog aan het idee wennen. De chirurg wordt meer de regisseur en kan direct ingrijpen als het moet, maar van directe bediening is geen sprake meer.

RoboSculpt

Robosculpt is ontwikkeld door Eindhoven Medical Robotics, een spin-off van de TU Eindhoven. De operatierobot, die werkt met een extreem kleine afwijking van maximaal 0,25 millimeter, kan boren en frezen in de schedelbasis, rondom het oor. Bijvoorbeeld om een tumor te verwijderen of een gehoorimplantaat aan te brengen, De robot, een geavanceerde arm met een boor erop, leest de scans die van het gebied zijn gemaakt.

Bijdrage

“Een chirurg is soms uren bezig om alleen maar het bot weg te frezen”, vertelt Cindy Nabuurs, arts-onderzoeker aan het Radboudumc. “De feitelijke ingreep moet dan nog gebeuren. Bovendien is het een risicovol gebied, zo dicht bij het oor en het evenwichtsorgaan waar ook nog gezichts- en smaakzenuwen zitten. De tijdrovende standaardklussen doet de robot. Door de nauwkeurigheid van de robot kunnen ingrepen korter duren en minder herstel vragen. Daardoor zullen de behandelkosten dalen.”

RoboSculpt is nog geen 20 cm groot (zie foto hieronder) en kan met zijn 7 bewegingsassen alle benodigde hoeken en manoeuvres maken terwijl het hoofd van de patiënt op de operatietafel is gefixeerd. De robot is voorzien van verschillende veiligheidsmechanismen. Voor elk van de 7 vrijheidsgraden zijn er bijvoorbeeld 2 encoders die de absolute positie meten. Als de operatie door een calamiteit tijdelijk moet worden onderbroken, weet de robot nog precies waar hij gebleven is. En wanneer RoboSculpt te veel kracht uitoefent, remt het systeem vanzelf af. De robot kan hoge krachten doorstaan en zeer nauwkeurig werken (beide noodzakelijk tijdens het boren en frezen van het harde slaapbeengebied), vanwege de compactheid, de hoge stijfheid, het lage gewicht en de minimale speling op de bewegingsassen.

In dit R&D-project werkt Nobleo samen met Eindhoven Medical Robotics en de Radboud UMC samen aan de valorisatie van een beeldgestuurde precisierobot voor botverwijderingsoperaties. Met behulp van de OP-Zuid subsidie kan de robot, RoboSculpt, sneller op de markt gebracht worden.

In het project is Nobleo verantwoordelijk voor de high- en low-level controls van de robot. Slimme robotisering is een belangrijke markt voor Nobleo: het initiatief van EMR biedt de kans om nog verder te groeien in dit vakgebied en draagt bij aan de kennisvalorisatie van Nobleo.